Valmentajasta
Kirjaudu
Lue lisää

A-Vitamiini

Apr 03, 2024

A-vitamiini.

Kaikki ovat ainakin kuulleet Retinolista ja tietävät että se on tehokas aine ihonhoidossa. Moni ei kuitenkaan tiedä, mitä se oikeastaan on ja kenen sitä kannattaa käyttää. Puhumattakaan miten sitä käytetään?

Retinoli on A-vitamiinin alkoholimuoto. A-vitamiinista löytyy muitakin muotoja. Se on yksi tärkeimpiä ihovitamiineja ja ehdottoman tärkeä käyttää päivittäin. Mutta mennäänpäs vähän syvemmälle, jotta osaisit käyttää tätä tärkeää vitamiinia oikein.

A-vitamiini on iholle yhtä tärkeää kuin happi ja vesi ihmiskeholle. Syntyessä ihossa vallitsee A-vitamiinitasapaino, joka alkaa heiketä UV-säteilyn, ilmansaasteiden ja elintapojemme seurauksena. Ravinnosta emme saa riittävästi A-vitamiinia, niin että sitä riittäisi iholle asti. Sen seurauksena lähes jokainen meistä kärsii A-vitamiinivajeesta, minkä vuoksi iho ikääntyy ikävuosiaan paljon nopeammin ja iholla esiintyy erilaisia muita ongelmia. A-vitamiini on herkkä valolle ja tuhoutuu iholta helposti. Aina kun mennemme aurinkoon, A-vitamiinitasot laskevat koko kehossa. Siksi sitä pitää lisätä voiteena tai seerumina päivittäin.  Mitä enemmän ihossa on A-vitamiinia, sitä paremmin iho on suojattu UV-vaurioilta. A-vitamiinin käyttö lisäravinteena voi auttaa korvaamaan iholta menetetyn A-vitamiinin, mutta se ei ole yhtä tehokasta kuin lisätä A-vitamiinia paikallisesti voiteena valolle altistuneille alueille. Päivittäin ulkoisesti ja sisäisesti ravinnosta, niin saamme luonnollista suojaa auringon haittavaikutuksilta ja estämme monia iho-ongelmia.

Ihomme altistuu päivittäin UV-säteilylle, ilmansaasteille, keinovalolle ja muille vapaille radikaaleille, jotka pilkkovat ihon omia A-vitamiinivarastoja.

 

A-VITAMIININ HYÖDYT

A-vitamiini on välttämätön ihosolujen toimintojen säätelyssä. Se säätelee sekä solutumaa sekä mitokondrion toimintoja DNA:n välityksellä. A-vitamiinin hyödyt iholla ovat mm.

  • se parantaa ihon kuntoa, parantaa solunmuodostusta,
  • estää ihoa ja silmiä kuivumasta
  • auttaa aknen hoidossa,
  • Ihon rakenne normalisoituu: epidermis eli ihon pintakerros tulee paksummaksi, pehmeämmäksi ja kestävämmäksi.
  • Solukerrosten määrä ja laatu paranevat; solut ovat tiiviimmin toisiinsa kiinnittyneinä, entsyymien, proteiinien ja ihon rasvojen laatu paranee. Eli ihon suoja paranee.   
  • Epidermis kiinnittyy lujemmin tyvikalvoon eli Ihosta tulee kimmoisampi. 
  • Melaniinin tasaisempi tuotanto ja kuljetus, jolloin keratinosyytit jakavat melaniinin paremmin ja tasaisemmin. Eli vaikuttaa ihon pigmentin tasapainottamiseen
  • Tasoittaa ryppyjä.
  • Hyaluronihapon määrä lisääntyy, eli kosteustasapaino normalisoituu 
  • Ihon hiussuoniston toiminnan parantuminen, mikä johtaa voimistuneeseen verenkiertoon ja hapen, ravinto- ja kuona-aineiden vaihtoon.
  • Pahanlaatuisten solujen muuttuminen takaisin normaaleiksi soluiksi.  
  • Talin tuotannon ja solujen sarveistumisen normalisointi.
  • Antaa luonnollista aurinkosuojaa

Eli ollakseen kaunis ja terve, iho tarvitsee A-vitamiinia.

 

Keho tarvitsee A-vitamiinia muutenkin. Sitä tarvitaan moniin elimistön toimintoihin sen lisäksi, että se antaa luonnollisen aurinkosuojan.  A-vitamiini vaikuttaa immuunijärjestelmässä, silmissä, luustossa, aivoissa ja limakalvoilla.

 

A-vitamiinia on vain eri muotoja ja onkin tärkeä ymmärtää niiden eri käyttö ulkoisesti.

 

A-VITAMIINI kuuluu orgaanisten kemikaalien perheeseen eli retinoideihin

Retinyylipalmitaatti
on yleisin, monimutkaisin ja stabiilein luonnon A-vitamiinimuoto, jota on 80–85 % kaikesta A-vitamiinista. Retinyylipalmitaatti toimii luonnollisena aurinkosuojana, koska se absorboi UVA- ja UVB-säteitä, mutta tuhoutuu samalla UV-säteilyssä. Se on ns. fotoprotektiivinen muoto ja antaa iholle n. 20 suojakertoimen. Tätä muotoa kannattaa suosia päivittäisessä kosteusvoiteessa.

Retinyyliasetaatti
on palmitaattia yksinkertaisempi muoto, joka on aktiivisempi iholla ja imeytyy nopeammin. Iholle lisättäessä se varastoituu retinyylipalmitaatiksi, mutta muuntuu helposti retinoliksi ja retinoiinihapoksi.

Retinyylipropionaatti
kestää hyvin valoa, on hellä iholle ja muuntuu helposti retinoliksi ja retinoiinihapoksi. Se ei kuitenkaan toimi aurinkosuojana samalla lailla kuten retinyylipalmitaatti.

Retinoli on A-vitamiinin alkoholi. Sitä tarvitaan normaalisti A -vitamiinin kuljettamiseen maksasta kudoksiin. Retinolia on n. 3 % ihossa olevasta A-vitamiinista. Retinoli on yleisesti kosmetiikassa käytetty muoto, mutta sitä tulisi käyttää vain öisin, koska se on ns. fotosensitiivinen eli herkistää ihon UV-säteilylle ja myös tuhoutuu helposti valossa. Retinoli voi ärsyttää iho, eli aloita käyttö maltilla.

 

Retinaldehydi/retinali
on tärkeä muoto silmille, sillä tarvitsemme sitä hämäränäköön. Sitä on myös n. 3% A-vitamiinista.

Tretinoiini on A-vitamiinin happo eli retinoiinihappo, jota on käytetty ihonhoitotuotteissa, mutta se on A-vitamiinin ärsyttävin muoto ja herkistää ihon UV-säteilylle. Tretinoiinia ja saa vain reseptilääkkeenä mm. Roaccutan. Avitcid, Retin A.



Beetakaroteeni on A-vitamiinin kasvikunnan versio. Normaalisti sitä löytyy ihossa suuria määriä. Itämaissa ihmisillä beetakaroteenimäärät ovat suuremmat kuin länsimaissa.

A-vitamiini on vain eläinkunnan tuotos, kun taas kasvikunnan beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste, jonka eläimet ja ihmiset voivat muuttaa elimistössään A-vitamiiniksi. Iholle luonnollisia A-vitamiinimuotoja osataan valmistaa synteettisesti ja niiden lisäksi markkinoilla on monia A-vitamiinijohdannaisia, joita kosmetiikkateollisuus käyttää.

Eli ei aina sitä retinolia, vaan mitäs jos aloitetaan sillä rasvamuodolla, eli retinyylipalmitaatilla ja maltilla. Mitä tapahtuu, jos iholle laitetaan liian voimakasta A-vitamiinia liian paljon ja liian usein. Voi tulla reaktio, mutta se ei ole vaarallista. Täytyy vain tietää mitä tehdä.

 

 

A-vitamiinireaktiot

A-vitamiinin puutoksesta kärsivä iho reagoi voimakkaasti A-vitamiinin lisäykseen. A-vitamiini aiheuttaa kuivuutta, hilseilyä, punoitusta ja näppyjä iholla (A-vitamiinireaktio).

 Tämä johtuu siitä, että iholta puuttuu tarpeellinen määrä entsyymejä, kuljettajaproteiineja ja reseptoreita, jotka aktivoituvat A-vitamiinia lisättäessä iholle. Kun A–vitamiinireseptorit normalisoituvat, iho kestää paremmin suurempia määriä A-vitamiinia. A-vitamiinireaktion jälkeen iho saadaan rauhoittumaan vähentämällä väliaikaisesti A-vitamiinin määrää. Eli jätä A-vitamiinin käyttö kokonaan muutamaksi päiväksi ja odota, että reaktio menee ohi. Sen jälkeen aloita käyttö maltillisesti uudestaan. Iho voidaan asteittain totuttaa suureen vitamiinimäärään ja voimakkaisiin A-vitamiinivoiteisiin. Eli A-vitamiinia ei kannata aloittaa heti voimakkaimmasta. Environin kosteusvoiteissa idea onkin totuttaa iho asteittain, ilman A-vitamiinireaktiota. Aloita käyttö ensin rasvamuodosta, eli retinyylipalmitaatista ja vasta kun iho on tottunut, niin sitten sitä alkoholimuotoa eli retinolia.  Ja maltilla, sillä A-vitamiinin kanssa kärsivällisyydellä ja asteittain voimakkuuksien lisäämisellä, saadaan paras mahdollinen tulos. Ja kaunis iho loppuiäksi.

Monet uskovat, että A-vitamiini ohentaa ihoa. Päinvastoin A-vitamiini paksuntaa ihoa ja tekee siitä vahvemman ja puolustuskykyisemmän. A-vitamiinireaktio ohentaa ihon väliaikaisesti kuivuudella, muttei vahingoita sitä. Kun A-vitamiinireseptorit ovat aktivoituneet käyttämään taas A-vitamiinia, reaktio menee ohi. A-vitamiinireaktio on kemiallinen ärsytysreaktio, mikä johtuu liian suuresta A-vitamiinimäärästä solujen ulkopuolella.

A-vitamiinille ei voi olla allerginen, A-vitamiinireaktio voi tulla kenelle tahansa yllä kerrotusta syystä ja menee ohi ihon tottuessa vitamiinimäärään.

 

 

No kuinkas sitten saadaan A-vitamiini pysymään siellä ihossa? Iho tarvitsee päivittäin A-vitamiinia ulkoisesti ja tärkein on A-vitamiinin rasvamuoto eli retinyylipalmitaatti. Retinyylipalmitaattia saa käyttää päiväaikaan ja auringonvalossa. Retinyylipalmitaatti on turvallinen valinta kesät talvet ja sopii kaikille ihotyypeille ja kaikenikäisille.

 

A-vitamiinia tulisi käyttää päivittäin. Päiväsaikaan käytettäessä A-vitamiiniin pitäisi yhdistää antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinia sekä beetakaroteenia, koska ne suojaavat A-vitamiinia ihossa ultraviolettivalon pilkkovalta vaikutukselta. Päiväaikaan käytettävä muoto pitäisi olla rasvamuoto esimerkiksi retinyylipalmitaatti.  A-vitamiinia tulisi käyttää myös joka ilta iholle korvaamaan päivän mittaan hajonnut A-vitamiini. Illasta voi käyttää myös rasvamuotoa tai retinolia. Koska emme kykene estämään ihon A-vitamiinin vaurioita, on A-vitamiinivaje korvattava päivittäin, jottei vähitellen syntyisi krooninen vitamiinipuutos, mikä näkyy iho-ongelmina, ihon valovaurioina, ohenemisena ja ennenaikaisena vanhenemisena. Ravinnon kautta saatu A-vitamiini kulkeutuu ihoon seitsemässä vuorokaudessa, mutta paikallisesti levitetty A-vitamiini varastoituu ihoon muutamassa tunnissa.

 

A-vitamiinia pitäisi saada päivittäin myös ravinnosta. Sitä voi ottaa myös lisäravinteena, sillä ravinnosta sitä harvoin saadaan tarpeeksi. Itse suosin Bioteekin A-vitamiinia.  A-vitamiinia pitäisi saada päivittäin 700 mg.

Ruoka-aineista sitä löytyy mm. voista, kananmunasta, keltaisista, punaisista ja vihreistä kasviksista, maksasta, chlorella levästä, merilevästä, bataattista, porkkanasta, lehtikaalista, ruusunmarjasta ja persiljasta. Eli näitä ruoka-aineita kannattaa suosia päivittäin, jotta saamme tätä tärkeää vitamiinia myös sisäkautta.

 

 

A-vitamiinin puutos ravinnosta voi aiheuttaa monenlaisia iho-oireita, ohuet hauraat kynnet ja hiukset. A-vitamiini tarvitsee sinkkiä, jotta se voi käyttää varastojaan. Myös D-vitamiini on tärkeä A-vitamiinin yhteydessä.

A-vitamiinin liikasaannista on varoiteltu, mutta todellisuudessa monella on puute A-vitamiinista. Ravinnosta sitä ei voi saada liikaa ja lisäravinteenakin harvoin, jos noudatat ohjeita. Muista, että olemme yksilöitä ja elimistömme on kaikilla erilainen.

 

Eli A-vitamiini on supertärkeä iholle, ihan se ykkönen. Ja ei aina retinolia heti vaan mieluimmin alkuun rasvamuotona. Kärsivällisyydellä tule kaunis iho.

 

AINUTLAATUINEN ENVIRON-MENETELMÄ

Minulla on ollut hoitolassani Environ tuotesarja vuodesta 2007. Hain silloin uutta sarjaa ja kriteereinä oli tehokkuus ja tulokset. Tämä sarja kolahti heti ja edelleen se on mielestäni tehokkain kosmetiikkasarja, jossa ei ole turhia lisäaineita, vaan ainoastaan iholle tärkeitä aineita. Environ tuotteita ei saisi myydä verkkokaupassa ja siihen on hyvä syy. Helposti netistä tulee ostettua tehokkaampaa, kun iho kestää. Siksi tärkeää on neuvonta ja ihon seuraaminen. Kaikkien iho reagoi A-vitamiiniin eri tavalla ja kun se tehdään ammattitaidolla ja yksilöllisesti, niin vältytään epätoivotuilta reaktioilta.

ENVIRON on ihon A-vitamiinitasapainon palauttava tieteellisesti perusteltu ihonhoitomenetelmä ja eräs alan johtavista ammattibrändeistä. ENVIRON-menetelmään kuuluvat portaittain voimistuvat tuotteet ja niiden imeytymistä tehostavat hoidot. Vita-Antioksidant AVST voiteet 1–5 toimivat kasvoille, silmänympärille ja kaulalle yhtenä voiteena. Eli sama voide toimii aamulla ja illalla. Se sisältää kaiken mitä iho tarvitsee ja antaa sen luonnollisen 20 aurinkosuojan. Voidetta käyttämällä päivittäin, pidät ihosi A-vitamiinitasot kunnossa.

ENVIRON-tuotteet valmistetaan Environ Skincare:n omassa tehtaassa Kapkaupungissa steriileissä ja kliinisissä olosuhteissa modernilla teknologialla, jolloin pystytään varmistamaan ainesosien puhtaus, aktiivisuus ja laadunvalvonta, mikä mahdollistaa myös farmaseuttisen tuotannon.

VITAMIN STEP-UP SYSTEM

ENVIRON-hoito alkaa tuotelinjoilla, joissa käytetään portaittain voimistuvaa Vitamin STEP-UP SYSTEM -vitamiinihoitomenetelmää. Kansainvälisesti palkittu innovaatio totuttaa ihon suuriin aktiiviainepitoisuuksiin asteittain nousevia portaita pitkin, mikä varmistaa hoidon tehon ja turvallisuuden. Kun ihon kuntoutuminen on käynnistynyt, hoitoa voidaan täydentää ihon erityistarpeita, kuten pigmenttihäiriöitä, aknea, kuivuutta ja vaikeita iän ja liiallisen UV-säteilyn tuomia muutoksia täsmähoitavilla ENVIRON-tuotteilla.

ENVIRON-tuotteissa käytetään pääasiassa retinyylipalmitaattia, retinyyliasetaattia, retinyylipropionaattia ja retinolia, jotka ovat tehokkaita ja ihon hyvin sietämiä A-vitamiinimuotoja. ENVIRON-tuotteissa käytetyn A-vitamiinin aktiivisuus, puhtaus ja säilyvyys on puolueettomasti osoitettu (Swiss Vitamin Institute).

ENVIRON STEP-UP SYSTEM siedättää ihon asteittain suurempiin A-vitamiinipitoisuuksiin.

 

 

KAIKKIEN IHO HYÖTYY A-VITAMIINIHOIDOSTA

Iho tarvitsee A-vitamiinin lisäystä paikallisesti vähintään kerran, mielellään kaksi kertaa päivässä. Ravinnon kautta saatu A-vitamiini kulkeutuu ihoon 5-7 vuorokaudessa, mutta paikallisesti levitetty A-vitamiini varastoituu ihoon muutamassa tunnissa.

Päiväsaikaan käytettäessä A-vitamiiniin pitäisi yhdistää sekä rasva- että vesiliukoisia antioksidantteja, kuten C- ja E -vitamiinia sekä beetakaroteenia, koska ne suojaavat A -vitamiinia ihossa ultraviolettivalon pilkkovalta vaikutukselta.

Koska n. 80 % UV-vaurioista syntyy jo ennen 18:aa ikävuotta, lapsen ja nuoren ihoa tulisi alkaa hoitaa A-vitamiinilla (retinyylipalmitaatilla) ja antioksidanteilla mahdollisimman varhain. Näin todennäköisesti pystytään ehkäisemään myös murrosiän aknea.

Säännöllinen A-vitamiinihoito on sekä iho-ongelmien ratkaisua että terveen ihon ylläpitoa, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa A-vitamiinihoitoa ihon hyvinvoinnin palauttamiseksi.

A-vitamiini on todellinen tehoaine ihonhoidossa, mutta sen käyttö vaatii hieman tietoutta ja malttia. Omin päin ostettu voimakas retinolituote voi aiheuttaa reaktion, mutta se ei ole vaarallinen, joskin vähän inhottava. Reaktio menee ohi ja kannattaa totuttaa iho vähitellen. Ammattilaiselta kannattaa kysyä apua.

  Terveisin Krista

 

 

 

 

Aloita kurssi ja kuuntele omaan tahtiin. Saat tietoa kokonaisvaltaisesta kauneudenhoidota ja säästät aikaa ja rahaa turhilta kokeiluita. Saat paljon terveellisisä reseptejä ja ohjeet kasvolihasten hoitoon. Ja valtavasti tietoa. Kurssimateriaali jää sinulle ja voit edetä omaan tahtiisi.

Osta kurssi

Tilaa uutiskirje, niin saat ajankohtaista tietoa kokonaisvaltaisesta kauneudenhoidosta.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.