Valmentajasta
Kirjaudu
Lue lisää

Kollageeni

Dec 20, 2023
Kauneusblogi

Kollageeni

Sana kollageeni on peräisin kreikasta, ja tarkoittaa liimaa muodostavaa. Kollageenista puhutaan nykyään paljon ja se onkin avainasemassa ihonhoidossa.

MITEN KOLLAGEENI LIITTYY IKÄÄNTYMISEEN?

Veltostunut iho,  juonteet, rypyt, pigmenttiläiskät ja couperosa näkyvät ihossa, kun ihosi oma kollageeni ja hyaluronihappo vähenevät luonnollisen ikääntymisen seurauksena.

Sisäinen vanheneminen on kehomme luonnollinen kronologinen ikääntymisprosessi. 25 vuoden iässä elimistö alkaa hajottaa kollageenia n. prosentin vuosivauhdilla. Tämä prosessi jatkaa kiihtymistään 30 ja 40 vuoden iässä, kunnes 40 ikävuodesta alkaen kollageenin hajoaminen on vielä nopeampaa ja sen tuotanto loppuu kokonaan. Kollageenin väheneminen hidastaa esimerkiksi nivelten, jänteiden, rustojen ja ihon uusiutumista ja joustavuutta.

 Jos haluat pitää ihosi kiinteänä mahdollisimman pitkään, niin ala hoitamaan jo ennekuin ongelmia tulee, eli mielellään jo 35-vuotiaana. Se on helpoin tapa estää ihon ennenaikainen vanheneminen. Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa, mutta paras tuloshan on se, ettei niitä ongelmia tulekaan. Se onnistuu oikealla ulkoisella hoidolla ja oikealla ravinnolla. Tietenkään liikuntaa ja unta unohtamatta.

Mitä kollageeni on?

Kollageeni on lihasten ja sidekudosten proteiini, jota elimistössä on luonnostaan. Kollageenit antavat tukea ja lujuutta luiden, rustojen, jänteiden, verisuonten ja ihon rakenteisiin. Aikuisen ihmisen elimistössä kollageenia on noin neljä kiloa, enemmän kuin mitään muuta proteiinia. Kollageenityyppejä on löydetty jopa 28 erilaista.

Mistä kollageenia saa?

 

Monipuolinen ruokavalio riittää yleensä tarvittavan kollageenin tuotantoon. Elimistö muodostaa kollageenia ravinnosta saatavasta proteiinista. Proteiini pilkkoutuu elimistössä aminohapoiksi, josta solut valmistavat kollageeneja. Hyviä kollageeninlähteitä ovat liha, kala, kana ja erityisesti luiden lähellä olevat osat. Luuliemi ja kalan rustoista keitetty kalaliemi ovat ihan kauneusruokaa. Liivate on myös hyvä kollageenin lähde. Eli vanhanaikainen lihakeitto onkin iholle hyväksi.

 

Kollageenia on vain eläinkudoksessa. Jos noudatat kasvisruokavaliota, saat elimistön omaan kollageenintuotantoon tarvittavia aminohappoja palkokasveista, viljatuotteista ja soijaproteiinista.

C-vitamiinillä on tärkeä osuus kollageenin tuotannossa, eli pidä huoli, että saat riittävästi c-vitamiinia päivittäin. Se on vesiliukoinen vitamiini ja ei varastoidu, joten voit huoleti syödä paljon.

 

Sisäisesti nautitusta kollageenista ollaan montaa mieltä, mutta toisille se auttaa ja huomaavat ihossa muutosta. Itselläni toimii hyvin leikattuun polveen ja pysytyn jälleen juoksemaan. Sen tehosta ihoon ei ole tutkimustuloksia, mutta haittaa siitä ei ainakaan ole, eli lisänä monipuolista ruokavaliota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Muista että kaikki vaikuttaa kaikkeen, eli jos syöt paljon sokeria niin se tehdä tyhjäksi kollageenilisän hyödyt. Kollageeni lisäravinteena löytyy erilaisia, on iholle ja nivelille, myös kynsille ja hiuksille. Kollageenia löytyy jauheina ja kapseleina. Itse suosin kotimaista No 75 merkkiä koska tuotteet toimivat ja eivät sisällä sokeria, gluteiini, laktoosia ja turhia lisäaineita. Lisäksi se on jauhe ja imeytyminen alkaa jo suun limakalvoilla. Se on helppo lisätä juomaan tai ruokaan.

Ravintolisien kollageeni saadaan pääasiassa naudasta tai kalasta. Vegaaneille soveltuvissa tuotteissa on kollageenin tuotantoa tukevia aineita kuten c-vitamiinia. Kasvikunnan proteiineista puuttuvat aminohapot glysiini, metioniini ja kysteiini.

 

Kun siis haluat tukea ihosi hyvinvointia ja kollageenin normaalia tuotantoa, seuraavista asioista on todennäköisesti hyötyä:

  • Varmista C-vitamiini.  C-vitamiini on tutkitusti tärkeimpiä kollageenisynteesin boostaajia kehossa. Samoin se huolehtii hyaluronin tuotannosta
  • Riittävä proteiinin saanti ravinnosta ja varmista aina proteiinin laatu
  • Jos olet vegaani, varmista kasviperäisten aminohappojen (proteiinien) riittävä ja monipuolinen saanti. 
  •  Hivenaineet Pii, kupari aj sinkki tukevan kehon kollageenituotantoa.
  • Myös E-vitamiinin saannilla on yleisesti ottaen positiivisia vaikutuksia ihon hyvinvointiin.
  • Pidä huolta hormonitoiminnastasi, sillä insuliiniresistenssi laskee kasvuhormonien määrää ja näin estää kollageenin syntymistä riittävästi, eli sokeri ja huonot hiilihydraatit minimiin.
  • Tiedosta alkoholin ja tupakoinnin haitat: esimerkiksi tupakointi pilkkoo ihon kollageenia.
  • Oikeat rasvahapot lisäävät side- ja lihaskudoksille tärkeitä rakennusaineita, eli älä välttele rasvaa
  • Muista aurinkokäyttäytyminen ja tarvittaessa suoja keväästä syksyyn! Myös ihon saama liiallinen aurinko rikkoo myös kehon kollageenin tuotantoa.
  • Retinoli eli A-vitamiinin alkoholimuoto boostaa ihon elastiinin ja kollageenin tuotantoa. Käytä sitä öisin.
  • Punaiset hedelmät ja vihannekset, kuten omenat, mansikat, kirsikat, punajuuret, punaiset paprikat ja muut, sisältävät lykopeenia – ainesta, joka on paitsi erinomainen antioksidantti, myös auttaa edistämään kollageenin tuotantoa.
  • rikkipitoiset ruuat auttavat kollageenin tuotannossa eli valkosipuli, sipuli, kahvi, avokado ja kaalit
  • Glukosamiini, Q10 ovat myös erittäin hyödyllisiä

 

 

Kollageeniin tuotannon lisääminen kasvohoidoissa

 

Kosmetiikkatuotteissa käytettävän kollageenin partikkelit ovat niin isoja, etteivät ne kykene imeytymään iholle. Kollageenia pyritäänkin lisäämään niin että iho itse tuottaa sitä eikä varsinaisesti viedä kollageenia ulkoisesti. Kollageeniä ei varsinaisesti kannata käyttää tehoaineena kosmetiikka valmisteissa. Ne menevät hukkaan, sillä idea on, että aktivoidaan ihoa itse tuottamaan kollageenia ja tuetaan muilla aineilla kollageenin tuotantoa. Mikroneulaus ja biorevitalisaatio on tässä loistavia hoitomenetelmiä. Myös hifu ja muut tehohoidot toimivat tehostamaan kollageenin tuotantoa.

Meillä on tehty mikroneulausta jo vuodesta 2007. Vuosien aikana on tullut monia uusia hoitoja, mutta edelleen se sama vanha mikroneulaus on ihan ykkönen. Menetelmät ovat vähän muuttuneet, mutta idea, jossa saadaan iho tuottamaan itse kollageenia, on sama. Nykyään mikroneulaus tehdään laitteella, jossa on kertakäyttöinen pää. Halutessa neulojen päästä menee haluttuun syvyyteen myös radiofrekvenssiä tehostaen hoitoa. Hoito on suhteellisen kivuton ja iho ei punoita kuin vähän hoidon jälkeen ja rauhoittuu nopeasti.

Kuinka usein sitten mikroneulausta pitäisi tehdä? Itse suosin 4–6 viikon välejä ja teen tehokuurin pari kertaa vuodessa. Tehokuurissa teen neulauksen neljä kertaa kymmenen päivän välein. Idea on se että, neulauksessa iho lähtee itse tuottamaan kollageenia kahdeksi viikoksi. Kun hoito tehdään ennen kuin tuotto lakkaa, tehostuu tuotanto vielä lisää.

Mikroneulaukseen voi yhdistää muitakin hoitoja ja PRX-T33 kuorinta on toinen mahtava hoito ihon oman kollageenin tuotannon lisäämiseen. Yhdessä tehtynä superhoito.

 

Eli kollageenin tuotannosta pidät huolta sisäisesti nukkumalla, liikkumalla ja syömällä oikein. Uni ja liikunta vaikuttavat mitokondrioihin ja ne puolestaan kollageenin tuotantoon. Ulkoisesti käyttämällä A ja C-vitamiinia kosmetiikassa sekä hoitolassa mikroneulauksella. Ja sokeri vähemmälle niin heti iho kiinteytyy.

 

Kaunista loppuvuotta,

 

     Krista

Aloita kurssi ja kuuntele omaan tahtiin. Saat tietoa kokonaisvaltaisesta kauneudenhoidota ja säästät aikaa ja rahaa turhilta kokeiluita. Saat paljon terveellisisä reseptejä ja ohjeet kasvolihasten hoitoon. Ja valtavasti tietoa. Kurssimateriaali jää sinulle ja voit edetä omaan tahtiisi.

Osta kurssi

Tilaa uutiskirje, niin saat ajankohtaista tietoa kokonaisvaltaisesta kauneudenhoidosta.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.