Valmentajasta
Kirjaudu
Lue lisää

Ruoka

Jul 01, 2023

                        Ravinnon merkitys kauneuteen!

 

Kaikki lähtee siitä, mitä laitat suuhusi

 

Harvoin tulee ajateltua, että ruoka on niin tärkeää. Mutta se on. Se vaikuttaa siihen miltä näytämme, kuinka jaksamme, kuinka nukumme sekä terveydentilaamme. 

Jo Hippokrates sanoi aikanaan: “ruoka olkoon lääkkeesi”. Tämä on tiedetty jo ennen Hippokratesta eli viisaat kiinalaiset ja jo sitä ennen intialaiset hoitivat kehojaan sekä mieltään ravinnolla. Ayurvedassa sekä perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä käytetään ravinnon sääntelyä hoitokeinona erilaisten sairauksien ennaltaehkäisyyn. Tarkoitus ei ole ensisijaisesti parantaa sairauksia ruualla, vaan nimenomaan ennaltaehkäistä näitä mahdollisia sairauksia. Tämä on ehdottomasti viisasta. Kiinalaisen lääketieteen tunnetuin hoitomuoto on varmaankin akupunktio, mutta silläkin on tarkoitus tasapainottaa kehoa ja näin korjata esiintyvää epätasapainoa. Oikealla ravinnolla voidaan hoitaa kehoa päivittäin ja pitää keho ja mieli tasapainoisena. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ajateltiin, että lääkäri oli epäonnistunut, jos potilas sairastuu. Meillä länsimaissa näkemys eroaa huimasti, sillä yleistä on, että mennään lääkäriin vasta, kun on sairastuttu. Monipuolisella ravinnolla voi siis edistää terveyttä, mutta vääränlaisella ravinnolla voi taas edistää sairastumista. Joten on mahdollista, että syömällä väärin voit hankkia itse itsellesi huonoa terveyttä tai ulkonäköongelmia.

No, tämänhän kaikki tiesivät jo entuudestaan, mutta miksi se aina unohtuu tai sitä ei oteta tosissaan? Ohjeita terveellisestä ruokavaliosta tulee monista eri lähteistä, jolloin tiedosta kehittyy hyvin ristiriitaista. Joissakin ohjeissa voidaan nimetä ruoka-aine terveelliseksi, kun taas toinen lähde sanoo sen olevan epäterveellinen. Ja pahinta tässä on, että osassa ruoka-aineista se pitää paikkaansa. Tämä johtuu siitä, että olemme kaikki erilaisia ja kaikkien pitäisi syödä omalle keholle sopivalla tavalla. No, miten sitten voi ikinä tietää, miten kuuluisi syödä?

Helpoin keino on välttää niitä ruoka-aineita, jotka ovat kaikille haitallisia. Ruoka-aineiden lisäksi stressi vaikuttaa negatiivisesti ihan jokaiseen. Ehdottomuus ruuan suhteen ei aina ole ihan viisasta. Joskus tulee tilanteita, joissa tulee syötyä hieman epäterveellisesti, mutta jos ravinnon perusteet ovat kunnossa, niin satunnainen herkuttelu ei ole haitaksi. Nykymaailmassa on mahdotonta olla 100 % täydellinen ravinnon suhteen, eikä se ole tarkoituskaan. 

Lisäaineet ovat jokaiselle keholle haitallisia, eli aina kun on mahdollista tee ruokasi itse ja käytä mahdollisimman alkuperäisiä ruoka-aineita. Ostan itse luomua aina kun on hyllyssä, mutta jos ei ole niin sitten otan jotakin tavallista. Tästäkään ei tarvitse stressata. Jos et ehdi laittamaan ruokaa itse, niin hae sitten toiseksi paras vaihtoehto. Mutta yritä valita tuotteita, joissa on niin vähän lisäaineita, kuin mahdollista. Lisäaineet vaikuttavat luontaiseen hormonitoimintaan haitallisesti vieden sitä epätasapainoon. Lisäaineiden haittavaikutuksista tiedetään, mutta kaikki lisäaineet eivät ole luokiteltavissa todella vaarallisiksi, jolloin vähemmän haitallisten lisäaineiden käyttö sallittakoon.

Sitten se kuuluisa sokeri. Tarvitsevatko kenenkään elimet välttämättä sokeria? Onko ketään, jolle ei ilmene haittaa sokerin käytöstä? Kaikille tulee haittaa sokerin käytöstä ja vaikka se ei näkyisi heti, niin jonain päivänä haittavaikutukset nousevat esiin. Taaskaan en tarkoita, että sokeria ei saisi syödä koskaan tai yhtään, mutta sitä ei kannata syödä päivittäin. Sokeri vaikuttaa kehon terveyteen erittäin haitallisesti, mutta ulkonäköön kohdistuvia haittoja ilmenee lisäksi. Mitä vähemmän syöt sokeria, sitä paremmin voit estää ryppyjen ja velton ihon muodostumista. Sokeri on myös superherkkua kaikille pöpöille eli jos et halua, että haitalliset virukset voivat hyvin kehossasi, niin jätä ruokkimatta niitä sokerilla. Ihosi vastustuskyky on parempi, kun vältät sokeria ja ihosi myös näyttää hyvältä pöpöjen poisjäännin myötä. Tärkein juttu on aina se terveys, mutta terveys ja kauneus kulkevat käsi kädessä.

Vehnä on ihan yhtä huonoksi kuin sokeri. Liiallinen vehnän käyttö voi olla iso syy esimerkiksi silmäpussien läsnäoloon. Vaikka hiilihydraatit ovat keholle tärkeitä, niin vehnän sijaan olisi hyväksi löytää muu hiilihydraattien lähde. Vehnäpullan sijaan parempi herkku kahvin kanssa olisi esimerkiksi pala tummaa suklaata. Siitä saat jo antioksidantteja ja paljon muuta hyödyllistä. 

Gluteiini yleensäkin voi olla monelle keholle haitallista. Se voi aiheuttaa ihottumaa, nivelvaivoja ja monia muita ongelmia. Vaikka ei olisi keliakiaa tai gluteiiniyliherkkyyttä, niin kannattaa kokeilla, olisiko gluteeniton ruokavalio juuri sinulle hyödyllistä. Luontaisesti gluteiinittomia tuotteita löytyy paljon. Hirssi on oma suosikkini. Hirssi poistaa limaa eli suomeksi sanottuna mm. turvotusta. Omaan päivittäiseen ruokavaliooni kuuluu aina hirssipuuro. 

Maitotuotteet taas sopivat toisille ja toisille ne ovatkin haitallisia. Mutta nyt puhun oikeasta, puhtaasta, mahdollisimman vähän käsitellystä maidosta. Eli jos tuntuu, että hapanmaitotuotteet tai juustot sopivat juuri sinulle, niin käytä niitä, mutta pyri ostamaan luomua aina kun mahdollista. Ja maitoa on olemassa kattavasti muutakin kuin lehmänmaitoa.

Ruokarytmin tärkeys on kiistelty ilmiö. Yleisesti neuvotaan syömään kolmen tunnin välein, jotta verensokeri pysyisi tasaisena. Toisaalla taas puhutaan pätkäpaastoista, joita on monia erilaisia. Autofagia eli haitallisten solujen puhdistus ja kierrätys alkaa tapahtumaan vasta 12 tunnin paaston jälkeen. Sillä on iso vaikutus solutoimintaamme. Toisin sanoen, älä syö lyhyellä aikavälillä ympäri vuorokauden.

Jopa yleisesti terveellisistä ruoka-aineista kaikki eivät sovi juuri sinulle. Opettele kuuntelemaan itseäsi ja kehoasi ja jos joku ruoka nostattaa huonoa oloa, niin silloin vältä sitä. Kun suolistosi tulee parempaan kuntoon, voi olla, että se tuote sopiikin sinulle. Usein huonoon oloon totutaan. On ihan normaalia, että välillä vatsaa turvottaa tai on väsynyt olo. Se ei kuitenkaan ole normaalia, jos näin tapahtuu jatkuvasti ja se on merkki epätasapainosta. Helpoin lääke tällaiseen epätasapainoon on aina se ruokavalio. Vaikka saisitkin varsinaisia lääkkeitä, niin se ei silti tarkoita, että voit syödä edelleen haitallisesti ja pahentaa tilannetta edelleen. Muista, että ruoka on myös lääkettä.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan pitäisi syödä eri tavoin riippuen omasta kehotyypistä, iästä, elämäntilanteesta, sijainnista ja vuodenajasta. Eli tropiikissa voi syödä viilentäviä ruokia ja meillä Suomessa taas ei kannata syödä viilentäviä ruokia ainakaan talvella. Nyt kesällä on hyvä syödä vähän viileämpiä ruokia, mutta mahalaukku tarvitsee myös lämpöä, joten kypsennetty ruoka on myös tärkeää. Kannattaa välttää juomia jääpaloilla ja vaikka jäätelö on ihanaa kesällä, niin senkin kulutus kohtuudella. Melkein kaikki vihannekset ja hedelmät ovat energialtaan viileitä, mutta kesällä voi laittaa grilliin monenlaisia vihanneksia saaden niistä herkullisia ja terveellisiä. Kun vihannekset tai hedelmät kypsentää, muuttuvat ne energialtaan neutraaleiksi.

Eli kaikki lähtee siitä mitä syöt. Ravinnolla voi tukea terveyttä, joka samanaikaisesti kaunistaa. Enemmän onkin kysymys siitä, mitä jätät syömättä kuin mitä syöt. Jätä siis vähemmälle ne haitalliset ruoka-aineet, muistaen kuitenkin nauttia elämästä. Kirjoitan kesällä lisää terveellisistä ruuista sekä kauneutta edistävistä ruoka-aineista.

Ihanaa kesää sinulle ja nauti hyvästä ruuasta samalla edistäen terveyttäsi ja jaksamistasi, samalla kaunistuen.

Aloita kurssi ja kuuntele omaan tahtiin. Saat tietoa kokonaisvaltaisesta kauneudenhoidota ja säästät aikaa ja rahaa turhilta kokeiluita. Saat paljon terveellisisä reseptejä ja ohjeet kasvolihasten hoitoon. Ja valtavasti tietoa. Kurssimateriaali jää sinulle ja voit edetä omaan tahtiisi.

Osta kurssi

Tilaa uutiskirje, niin saat ajankohtaista tietoa kokonaisvaltaisesta kauneudenhoidosta.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.